Healthful moong dal takes the form of a tasteful paratha here! Cooked moong dal, along with potato for binding, onions for crunch and a range of spices for added flavour, makes a great stuffing for parathas that are crisp from outside and soft inside. You will enjoy the unique combination of spices in this protein and iron rich paratha, especially the thoughtful addition of crushed coriander seeds and amchur.
साहित्य ( Ingredients ) -: हिरवी मुग दाळ दोन वाट्या, दोन तासापूर्वी भिजत घालावी, अद्रक लसुन ची पेष्ट, हिंग, जिरे, हिरवी मिरची ५ ते ७, बारीक चिरलेली कोथिंबीर, मीठ, गव्हाचे पीठ तीन वाटया.
कृती ( Procedure ) -: भिजवलेल्या डाळीची साल काढून घ्यावी, कुकर मध्ये ती दोन शिटी होईस्तोवर शिजवावी, नंतर मिक्सर मध्ये हिंग, अद्रक, लसून, मिरची, एकत्रित करून थोडेबारीक करून घ्यावे , मीठ घालावे, नंतर गव्हाच्या पिठात बारीक चिरलेली कोथिंबीर, टाकून एकत्रित करून गोळा भिजवावा. नंतर छोटे गोळे करून त्याचे पराठे लाटावे. व तव्यावर तेल टाकून भाजावे. मुग दाळ पराठे तयार झाले कि लोणचे किंवा दह्या सोबत खाण्यास दयावे.
Source : Marathi Unlimited.
This section gives you all top Food recipes collection. this post teach you how to make Mug Dal Parathe in very little time. all types of food tips available only on Marathi unlimited. for more information you can contact Marathi Unlimited. Mug Dal parathe are full of proteins and good for health.